Evropski projekti

 

Planetu prijazne šole


"Bodi sam sprememba, ki jo želiš videti v svetu." M. Gandhi (1869- 1948)

S projektom želimo navdihniti ljudi, da dosežejo točno to. Želimo pokazati, da že z majhnimi spremembami v življenjskem slogu lahko pozitivno vplivamo proti podnebnim spremembam in proti škodi, ki nastaja v okolju.


V projektu Erazmus + Planetu prijazne šole, ki traja od 2020 – 2023, sodelujemo te države: UK (koordinator - Soil Association), Avstrija, Bolgarija, Češka, Danska, Italija, Nemčija, Poljska, Slovenija.

Globalne podnebne in okoljske spremembe se dotikajo vseh nas in čeprav se vpričo njih velikokrat počutimo nemočne, pa ni čisto tako – že z majhnimi spremembami na osebni ravni bi skupaj na svetovni ravni lahko naredili veliko. Tudi mladim ni vseeno v kakšnem svetu bodo živeli in ga želijo izboljšati – značilna predstavnica je Greta Thunberg. Pri njihovih prizadevanjih za boljši planet jih želimo podpreti. Spodbuditi jih želimo k spremembam, ki jih lahko naredimo kot posamezniki, ker so enostavne, ne potrebujemo dovoljenja vladnih organizacij in ker, kot rečeno, če jih delamo skupaj, lahko na svetovni ravni dosežemo spremembe.
Eden od ključnih vzrokov za podnebne in okoljske spremembe je naše ravnanje s hrano. Proizvodnja hrane povzroča kar 25% izpustov toplogrednih plinov.
Z našim projektom želimo opolnomočiti šole in njihove skupnosti, da bodo lahko postali zgled za bolj trajnostno ravnanje s hrano, za trajnostne potrošniške navade in o tem ozaveščali tudi druge.

Trije glavni cilji projekta so:

Ljudje so navadno pripravljeni narediti majhne spremembe v vsakodnevnem življenju, a jim je potrebo pokazati kako. Na platformi, ki jo pripravljamo, bodo primeri dobre prakse podkrepljeni s praktičnimi koraki in pri najboljših primerih pa tudi s kratkimi filmčki.

  • Na enem mestu zbrati primere inovacij in navdihujoče dobre prakse iz različnih držav, ki jih tudi ostali lahko uporabijo
  • Navdihniti in opolnomočiti naše ciljne skupine, da same naredijo spremembe s predlaganimi praktičnimi koraki
  • Razširjanje praktičnih vsebin na dinamični spletni platformi, kjer je informacije lahko najti in jih deliti z ostalimi.

Za več informacij si poglejte na letak projekta Planetu prijazne šole (v angleščini).

Sodobno spletno izobraževanje o prehrani (v spreminjajočem se svetu)


S projektom Erazmus +, Sodobno spletno izobraževanje o prehrani (Digital Food Education in a Changing World) bomo učiteljem olajšali delo v času po Covid 19. Na spletni platformi, ki jo pripravljamo, bodo imeli dostop do spletnega učenja o prehranskem izobraževanju in do podpore.


V projektu Erazmus + Sodobno spletno izobraževanje o prehrani, ki traja od 2021– 2023, sodelujemo te države: UK (koordinator - Soil Association), Avstrija, Češka in Slovenija.

Covid 19 je v naša življenja prinesel veliko sprememb. Z vsesplošnimi zaprtji javnega življenja po svetu in z omejitvami socialnih stikov se je življenje preselilo na splet – tudi izobraževanje. Čeprav so države na spremembe reagirale hitro, prejšnji način izobraževanja ni bilo prilagojen delu na daljavo in tu nas vse čaka še veliko dela. Mednarodno sodelovanje je tu še posebej pomembno, saj smo vsi v isti situaciji, ki zahteva hitro prilagajanje, zato je pomembno, da primere dobre prakse hitro posredujemo naprej. Projektni partnerji želimo pedagogom ponuditi podporo v ti tranziciji. Pomagali jim bomo, da razvijejo uporabne digitalne kompetence, ob čemer bodo imeli dostop do spletnega izobraževanja.

Cilji projekta so:

  • Podpreti pedagoge pri izvedbi spletnega izobraževanja z uporabnimi nasveti, podprtimi s primeri dobre prakse
  • Ponuditi vire za spletno izobraževanje o prehrani
  • Predstaviti inovativne primere in primere dobre prakse z obrazložitvijo, npr. virtualni obisk kmetije, virtualno sodelovanje na kulinarični delavnici.

Portal z učnimi vsebinami bo odprt učni vir, dostopen vsakomur, ki ga zanima spletno izobraževanje in viri iz področja izobraževanja o prehrani.

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.