Mreža Vodnih vrtcev in šol

Vodni vrtec ali šola s spletno platformo

Ali ne bi bilo lepo, da bi bilo s preprostim projektom mogoče hkrati poskrbeti za čistejše okolje in za boljše zdravje otrok in njihovih družin na dolgi rok? Da bi jim ob tem lahko pomagali tudi zniževati telesno težo, ki je nastala kot posledica zaprtij zaradi korone? .

Točno tak projekt je Vodni vrtec ali vodna šola in z njim lahko začnete takoj.V Vodnem vrtcu ali šoli otroci pijejo le vodo in na vodi osnovane napitke, kar zmanjšuje debelost nastalo med korono. Program je podprt z učno platformo o vodi, zdravju in okolju in dopolnjuje šolske vsebine. Aktivnosti in učenje o vodi so medpredmetno zasnovane in potekajo celo leto. Lahko jih vključite v naravoslovne, kulturne dneve in razstave. Vodne šole so povezane v slovensko in mednarodno mrežo vodnih šol in med seboj lahko izmenjujejo informacije.


Vir: Depositphotos

Vodni vrtec ali šola je povsem praktičen projekt, kjer otroci in pedagogi začno redno piti vodo iz pipe (tudi doma). Navado zagotovo usvojite, saj pijete redno v razredu. To pozitivno vpliva na zdravje in na dobrobit planeta, saj zmanjšamo porabo plastike. Vodna šola ni projekt samo enega leta, saj usvojene navade ohranite tudi v prihodnje.


Ali veste,
da kar 60% otrok
v razredu ne pije dovolj,
če jih k temu direktno ne spodbujate?

Vir: Depositphotos

Voda ali Modro zlato, kot jo imenujejo nekateri, je vse bolj vroča tema in še bolj bo. Njena količina namreč upada, naše potrebe pa naraščajo. Brez nje ni življenja. Zato je skrb zanjo globalnega pomena in voda je vključena v več globalnih trajnostnih ciljev. Naši otroci se morajo naučiti primernega obnašanja z njo – in tu je projekt Vodni vrtec ali šola v veliko pomoč.

Voda je pomembna iz zdravstvenega in iz okoljskega vidika. Primerna hidracija ohranja telesno učinkovitost, pripomore k večji zbranosti in jasnejšemu razmišljanju.

Otroci sicer vedo, da je pitje zdravo, vendar v zasedenem šolskem dnevu na to enostavno pozabijo.

Vas zanima, kako so to dosegle že udeležene Vodne šole?


Vse kar potrebujete za začetek Vodnega vrtca ali šole je dostop do pitne vode, posode za pitje za otroke in odločitev za začetek.


Trenutni pereč problem šolarjev sodobnega sveta je tudi povečana debelost v času korone. Krivec zanjo so tudi sladke pijače, ki predstavljajo kar 40% zaužitega sladkorja. Ta nas ne nasiti, saj je naše telo je na »tekoče kalorije« slabo prilagojeno ampak le poveča vnos kalorij. Tu imate vrtci in šole prav posebno vlogo, saj otrokom predstavite pomen čiste vode za Zemljo in človeka. Taki otroci bolj pazijo na ohranjanje okolja in se zavedajo, da je voda najboljša pijača za človeka.

V podporo delu pedagogov smo zanje razvili spletno platformo, ki je inovativna, interaktivna in polna zanimivih vsebin: od izobraževalnih modulov, do primerov vaj in aktivnosti, video vsebin, zemljevida sodelujočih šol in primerov dobre prakse, ki jih sproti dopolnjujemo. Lahko si ogledate smernice za uvedbo Vodne šole ali vrtca.

Pri Vodni šoli se učite in povezujete

  • S temami in vajami iz učne platforme Vodna šola boste poglobili znanje o vodi, dopolnili šolske učne vsebine, skladno s kurikulom in jih uporabili za naravoslovne ali kulturne dneve o vodni tematiki.
  • Aktivnosti bodo poučno zabavne, ker se tako najlažje učimo.
  • V mreži vodnih šol lahko delite primere dobre prakse in se povežete z drugo vodno šolo iz Slovenije ali Evrope.

Razvijete bolj oseben odnos do vode:

  • Otroci pijejo le vodo in na vodi osnovane napitke (nesladkan čaj, voda z dodatnim sadjem, zelišči)
  • Uvedete odmore z vodo, v katerih pijejo tako učitelji, ki so vzorniki in otroci, kar vam vzame le par sekund časa.
  • Na koncu leta vaše delo lahko zaključite z Vodnim dnevom in ga predstavite staršem in ostalim.
  • Otrokom pomagate razviti bolj oseben odnos do vode in vodnih virov.

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.