V ponedeljek 23.12.2019 smo z dijaki Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana zaključili naše druženje, ki je trajalo od junija. Dan, ki ga s tretjimi letniki preživimo skupaj, je namenjen spoznavanju boljše prehrane zanje.
Poleg krajšega predavanja se kasneje pogovorimo o njihovih prehranskih navadah, potem pa si skupaj ogledamo deklaracije v bližnji trgovini Karsika (hvala Karsika da nam vedno dovolite:))
Pri tem si pomagamo s spletno stranjo Veš kaj ješ (to aplikacijo lahko tudi naložite na mobilnik), s katero dijaki preverijo prehranski profil živila in se naučijo izbrati boljše izdelke zase.
V našem skupnem dnevu dijaki poiščejo tudi recepte jedi in napitkov, ki bi jih uporabili zase ali za prijatelje. Lahko izberejo katerekoli recepte, vendar morajo znati manj zdrave sestavine zamenjati z zdravimi (npr. polnozrnata namesto bele moke). Skupaj smo tako ustvarili zbirko receptov za šolo.
Dan smo zaključili s pripravo brezalkoholnih koktajlov in sadnih napitkov, kjer smo izbirali sezonska živila. Druga skupina je s profesoricami pripravljala dekoracije in krasila pogostitveni prostor. Morali smo pošteno pohiteti da nam je uspelo do dogovorjene ure. Zaključili smo v prijetnem druženju s profesorji in dijaki, ki so občudovali delo udeležencev.
Nekaj utrinkov:
pred pogostitvijo jabolčno kakijev smootie
brezalkoholna sangria in ananasov smootie Božično mleko