Waste Not Want Not v Hamburgu, april 2024
Pri projektu Waste Not Want Not smo obiskali UNESCO šolo Heinrich-Hertz-Schule s 1500 učenci, za katero pripravlja obroke podjetje Kinderwelt Hamburg z 100% ekoloških živil. Vodja kuhinje Volker Jahr, nam je razložil, kako jim je uspelo zmanjšati delež odpadne zelenjave. Po podatkih Evropske komisije (2023) so zelenjava, sadje in žita skupine živil, ki se v Evropi najpogosteje znajdejo v smeteh in šole niso izjema. V slovenskih šolah največji delež odpadne hrane predstavlja prav zelenjava v različnih oblikah. V povprečju pa se v evropskih šolah zavrže 1/3 hrane iz šolskega obroka.
Pri zmanjševanju odpadne hrane je potrebno sodelovanje pedagogov in kuhinje, ključne pa so majhne spremembe, ki jih je enostavno izvajati.
Kuhinja ima samopostrežni sistem, kjer učenci pri kuharju dobijo le glavno jed, priloge pa si vzamejo sami. Odpadno hrano tehtajo vsak dan in če presega 30g/učenca, obvestijo učitelje, da se z učenci pogovorijo. Ker uporabljajo le ekološke jedi, je zelo pomembno, da so gospodarni.
Vodja kuhinje je povedal še, da so v času epidemije Covid 19, tako kot drugje po Evropi, morali ločevati učence v skupine, ki so izmenično prihajale na kosilo. To so izkoristili in so pred postrežbo kosil do konca pripravili le glavne jedi, zelenjavo in priloge pa so pripravili le za prvo rundo učencev, za ostale pa sproti. Vedeli so, da zelenjava ostaja in so torej le dopolnili to, kar je prejšnja skupina pojedla, namesto da bi jo vnaprej pripravili za celo šolo. Tako so se izognili odpadni zelenjavi za kar 70% in zelo zmanjšali stroške odvoza odpadne hrane.
Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.