Iniciativa Vodne šole: Ob Svetovnem dnevu voda ne pozabimo na vodo

Namesto tiskovne konference, ki je zaradi razmer nismo mogli izvesti, smo ob včerajšnjem Svetovnem dnevu voda pripravili prispevek, s katerim želimo evropski partnerji pri izobraževalnem projektu Erazmus+ Vodne šole in Javni zavod Park Škocjanske jame spomniti na pomen vode. Članek v celoti lahko preberete na povezavi:

http://www.waterschools.eu/si/novice/iniciativa-vodne-sole-ob-svetovnem-dnevu-voda-ne-pozabimo-na-vodo-1

Sedaj, ko so oči javnosti uprte v potek širjenja koronavirusa, bi se morali še bolj zavedati kako zelo dragocena je voda – brez nje ne bi bilo osnovne higiene, potrebna je za osnovno preživetje, za delovanje vseh vidikov življenja in dela. Svetovni dan  voda vsako leto obeležimo 22. marca, tokrat s temo: Voda in podnebne spremembe. Ob letošnjem Svetovnem dnevu voda so partnerji projekta Erazmus+  Vodne šole iz različnih evropskih držav in Javni zavod Park Škocjanske jame spomnili na pomen vode za človeka in Zemljo.

Kampanja o pomenu vode se je danes začela v vseh državah partnericah projekta Erazmus+ Vodne šole (Slovenija, Avstrija,Bolgarija, Češka, Nemčija, Italija, Velika Britanija). Projekt otroke aktivno spodbuja k pitju vode iz pipe, kar prinaša številne koristi: manj prekomerne telesne teže, kariesa, boljše kognitivne sposobnosti, za okolje pa: manj plastenk, ki so eden najpogostejših odpadkov.  V projektu je bila razvita tudi platforma za izobraževanje na daljavo, namenjena pedagogom v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, staršem in dobaviteljem vode. Vsi, ki jih zanima, kako še izboljšati pitje vode in odnos mladih do nje, lahko do znanja brezplačno dostopajo na www.waterschools.eu , v slovenski različici.

Tudi sami lahko pripomoremo v boju proti podnebnim spremembam:

·      Bodimo varčni in ne puščamo pip odprtih po nepotrebnem,  tuširajmo se največ 5 minut.

·      Vode ne zavrzimo ampak jo ponovno uporabimo.

·      Ne uporabljamo plastike, saj v morjih ogroža živali, ki jo zamenjujejo za hrano, onesnažuje oceane, plaže, zaradi senčenja spreminja pogoje v morjih, v končni fazi razpade do mikro in nano plastike, katere učinkov na okolje in žive organizme v celoti še ne poznamo.

Tanja Bordon, koordinatorica projekta Vodne šole v Sloveniji